Ahad, 15 Mei 2011

udang masak blackpepper

hah...ni lagi satu resipi yang menjadi kegemaran famili saya......sememangnya sangat mudah nak menyediakannya...... lagi  pula bahan2nya senang nak cari.........ni antara hidangan kami sekeluarga semalam(14/05/2011)...jangan segan jangan malu kalau anda teringin nak cuba resipi ni.....tak rugi punyer.....ambil saje okay...
bahan2nya:-
kacang ercis@kacang polong - ikut suka nak brape byk
udang anggaran 1/2 kilo - kalau saya 1/2 kilo x cukup...hehehe
capsicum / lada benggala - anggaran separuh shj (ada merah/kuning....saya guna yg hijau sbb masa pegi kedai cuma tu je yg ada...kalau warna warni lg cantik...hehehe)
bawang besar 1 labu (mayang kasar2)
bawang putih 3 ulas - diketuk
lada hitam ditumbuk - anggaran 1 sd kecil - kalau nk pedas lg tambah lagi
sedikit garam /gula / bahan perisa
sos tiram  -anggaran 1 sudu besar
sedikit air
cara2 masak:-
tumis bawang besar..bawang putih hingga naik bau....masukkan capsicum, kacang ercis, lada hitam..gaul rata....kmdn masukkan gula/garam/bhn perisa/sos tiram.....kalau agak kering....tambahkan sedikir air kacau hingga mendidih.....masukkan udang...gaul rata...tapi jgn terlalu lama sbb nanti udang akan jadi keras....kurang lah sedapkan.....pastu rasa...kalau dah ok...tutup api dan siap untuk dihidang....mudah kan.....selamat mencuba
Biji ercis kaya karbohidrat serta protein dan cepat membuat kenyang ketika dimakan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

komen jelah..saya x kisah pun...