yang ni saya guna ikan kacang...sbb panjang bodi dia kot, tu yg dipanggil ikan kacang...saya prefer goreng dulu kalau masak style ni....kalau yg jenis x tumis main lebur jek .... x perlu goreng....kalau ayam or ketam terus je masuk cam biase...cubalah kalau nk tahu sedap ke tidak...
bahan-bahannya:-
*ikan jenis kesukaan sendiri...kalau ketam, ayam pun boleh juga...
(a)
5 btg cili merah3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
kunyit hidup sebesar ibu jari
1/2 sudu kecil belacan
(b)
3 btg serai - titik
1 helas daun kunyit
asam keping - anggaran 2 keping
santan dr 1 1/2 biji kelapa
garam/bhn perasa secukupnya
cara2:
blend semua bhn (a) kmdn tumiskan hingga naik bau, masukkan serai & asam keping ..tp jgn garing sgt..kmdn masukkan santan, daun kunyit & garam ...kacau dlm api pelahan hingga mendidih...masukkan ikan..gaul anggaran 5 minit...itu saje..selesai sudah
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
komen jelah..saya x kisah pun...