Ahad, 24 April 2011

masak lemak cili merah daun kunyit

 yang ni saya guna ikan kacang...sbb panjang bodi dia kot, tu yg dipanggil ikan kacang...saya prefer goreng dulu kalau masak style ni....kalau yg jenis x tumis main lebur  jek .... x perlu goreng....kalau ayam or ketam terus je masuk cam biase...cubalah kalau nk tahu sedap ke tidak...

bahan-bahannya:-
*ikan jenis kesukaan sendiri...kalau ketam, ayam pun boleh juga...
(a)
5 btg cili merah
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
kunyit hidup sebesar ibu jari
1/2 sudu kecil belacan
(b)
3 btg serai - titik
1 helas daun kunyit
asam keping - anggaran 2 keping
santan dr 1 1/2 biji kelapa
garam/bhn perasa secukupnya

cara2:
blend semua bhn (a) kmdn tumiskan hingga naik bau, masukkan serai & asam keping ..tp jgn garing sgt..kmdn masukkan santan, daun kunyit & garam ...kacau dlm api pelahan hingga mendidih...masukkan ikan..gaul anggaran 5 minit...itu saje..selesai sudah


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

komen jelah..saya x kisah pun...