Isnin, 20 Jun 2011

~soto~

kenapalah selalu sibuk sangat....dah lama dh niat nak post entri ni..tp baru berkesempatan...syukur ada juga masa yg sesuai...seronok sebenarnya kalau dapat menulis dgn panjang lebar..akan tetapi kekadang idea seakan tersekat-sekat...tapi kira ok lah ni kan drpd x tahu apa nk ditulis langsung....marilah kita berkongsi resipi kegemaran orang johor ni.....

~soto nasi~

bahan2 untuk kuah
rempah penumis (kayu manis / bunga lawang / buah pelaga / bunga cengkih)
ayam - anggaran 1 1 /2 ekor - ( 1 ekor ayam potong 4)
serai - 2 batang dititik
1 inci lengkuas - diketuk
*10 biji bawang merah (kalau bawang besar dlm 4-5 biji cukup)
*5 ulas bawang putih
*1 1/2 inci halia
*1 peket rempah soto (saya guna rempah adad)
*2 sudu besar rempah beriani / rempah kurma (yg ni saya guna beriani)(semua bhn tanda* kisar ye - jadi satu)
daun bawang /sup
garam / bhn perasa /gula sikit

cara masak:-
tumis rempah penumis hingga wangi...masukkan lengkuas, serai & bhn yg kisar tadi tumis hingga mereneh... bau wangi & bila dh garing sikit masukkan ayam...kaki...leher...semua angota ayam...kepala je jgn hehehe...tuangkan air secukupnya....kmdn masukkan garam gula & bhn perasa..masak sampai ayam empuk...dah sedap, tabur daun sup/bawang....nk letak bwg goreng pun boleh( saya x letak...nk mkn nt baru letak)*jangan lupa keluarkan ayam yg dikerat 4 td...sejukkan then siat-siatkan isi dia......

aksesorinya:-
nasi impit / ketupat segera - potong 4 segi
ayam yg disiat tadi
kacang tanah goreng
soo hoon goreng
taugeh - dicelur
bergedil - (next entry ye resipi )
daun bawang/sup - dihiris
sambal kicap

~ selesai ~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

komen jelah..saya x kisah pun...